Hevosmatkailu


Häme on tunnettu hevosistaan. Hevosmatkailu on paljon muutakin kuin yleisesti tunnettua vaellusratsastusta – hevosmatkailu on luonnossa liikkumista, perhematkailua, hevostallilla pistäytymistä ja hevostapahtumia. Hevosiin liittyviä elämys-, virkistys- ja hyvinvointipalveluita tarjoavia yrityksiä on paljon eri puolella Hämettä.

Lisää näkyvyyttä hevosalan yrityksille matkailun kanavassa: lisää yhteystietosi visithame.fi sivua varten tästä ja katso sivuilta jo löytyvä hevosalan tarjonta: https://visithame.fi/aktiviteetit/hevoset/

Hyödynnä nyt nämä suositut webinaarit ja ota parhaat vinkit viestintääsi, joita voit hyödyntää omassa yritystoiminnassasi ja sen näkyvyydessä!

Suoralinkki Kestävä hevosmatkailu -Youtube-kanavalle

Kevät 2021:

Hinnoittelun ABC, Youtube, luentomateriaali
Webinaari hinnoittelusta, puhujana matkailu- ja palveluliiketoiminnan asiantuntija Karita Toivanen MyHappyHämeestä. ”Haluan auttaa omalla osaamisellani ja verkostollani hämäläisiä matkailu- ja palvelualan yrityksiä menestymään, vahvistamalla heidän kilpailukykyään sekä strategisella että operatiivisella tasolla.”Webinaari tarjoaa ajatuksia ja uusia ideoita oman ansaintalogiikan kehittämiseen, hinnoitteluprosessiin ja hintamielikuvan syntymiseen.”

Hevosen hyvinvointi ja siitä viestiminen, Youtube, luentomateriaali
Webinaari hevosen hyvinvoinnin arvioimisesta ja kehittämisestä Anna Kilpeläisen (mm. eläintenkouluttaja AT, ratsastuksenohjaaja) kertomana. Miten tuon yrityksen vastuullisuusviestinnässä hyvinvointiasiat esille? Mitä tarkoittaa esim. Animal Welfare Quality -arviointi? Mitkä asiat on ainakin hyvä ottaa huomioon? Kuinka voin ehkä pienilläkin käytännön teoilla lisätä hevosten hyvinvointia? Lue lisää Annan PedaEquest-sivulta: https://annakilpelainen.com/

Tuotteistamisen ABC ja elämyskauppa DOERZ
Youtube
-luentomateriaali: Tuotteistamisen ABC
-luentomateriaali: Doerz
”Tuotteistaminen auttaa sinua myymään ja asiakasta ostamaan”Tuotteistamisen perusajatus on uuden tuotteen tai palvelun kehittäminen ja sen tuominen markkinoille. Tuotteistus voi myös olla palveluiden paketointia ostajalle houkuttelevaksi. Tässä webinaarissa johdatellaan hevosyrityksiä paremmin paketoitujen palveluiden äärelle Pilvenmäen toiminnajohtajan Elina Hirvosen johdolla.Samassa yhteydessä saadaan myös tietoa Doerz-elämyskaupan käytöstä ja mahdollisuuksista Doerz-tiimin Taina Peltosen kertomana.
https://fi.doerz.com/

Palvelumuotoilusta ideoita ja vinkkejä hevosyrityksiin Youtube
Palvelumuotoilusta puhutaan todella paljon juuri tällä hetkellä, kun kuluttamisen painopisteen siirtyminen tavaroista palveluihin. Palvelumuotoilu tehokas väline ja menetlmä monenlaisten palveluiden kehittämiseen. Osallistumalla maksuttomaan webinaariin, saat hyviä vinkkejä ja ideoita, miten sitä voi hyödyntää hevosyritysten palveluissa. Leena Markiet Maaseudun Sivistysliitosta on palvelumuotoilun moniosaaja, joka käytännönläheisin esimerkein johdattelee kohti asiakaslähtöisempiä hevospalveluita.

Syksy 2020:

Minkälainen on kiinnostava maatila- ja hevosmatkailukohde? Youtube, luentomateriaali
Minkälainen on hyvä ja kiinnostava maatila- tai hevosmatkailukohde matkanjärjestäjän näkökulmasta?Tule kuuntelemaan, minkälaisia maaseutukohteita kotimaiset matkanjärjestäjät etsivät ja kaipaavat erilaisille ryhmille. Webinaarissa puhumassa FMTours/Forssan Matkatoimiston Mari Rauhaniemi. Forssan Matkatoimisto on tunnettu toimija erityisesti maa- ja metsätalousaiheisten matkojen järjestäjänä ympäri maailmaa. Matkatoimisto etsii myös jatkuvasti uusia hyviä kohteita myös kotimaasta ja lähialueelta.

Some-samban rytmejä: Youtube, luentomateriaali
Miten ottaa kaikki viestinnällinen hyöty irti somesta? Minkälaisella rytmillä ja mitä kannattaa postata ja voiko näitä postauksia hyödyntää useammassa kanavassa samaan aikaa? Webbihörhö Teemu Miettinen avaa some-verhoa ja kertoo, miten valjastetaan sosiaalinen media yritysvietinnän käyttöön.

Webbisivun ABC: Youtube, luentomateriaali
Tule kuulolle, kun webbihörhö Teemu Miettinen kertoo selkeitä ja käytännöllisiä niksejä oman webbisivun perustamiseen ja ylläpitoon.Mistä kannattaa lähteä liikkeelle, minkälaisia kustannuksia webbisivuston avaamisesta syntyy ja mistä ne koostuvat? Minkälaisia vaihtoehtoja on päivittää ja ylläpitää sivuja ja mikä näistä sopii parhaiten sinulle?

Hevosmatkailun kuulumisia Marttilasta Leville: Youtube
Hevosmatkailukuulumisia Marttilasta Leville, eli kaksi matkailuyrittäjää eri laidoilta Suomea kertovat kesän 2020 kuulumisia ja tunnelmia. Miten kulunut kesä on mennyt ja minkälaiset ovat tulevaisuuden näkymät?Kuulemme, mikä yhdistää pohjoisessa Levin kupeessa toimivaa Polar Lights Toursin Päivi Hiukkaa ja Varsinais-Suomessa toimivaa Kylämäen Hevostilan Elina Kylämäkeä ja minkälaisena he kokevat erityisesti näin poikkeuskesänä hevosmatkailuyrittäjänä toimimisen?

Vastuusta vetovoimaa – sosiaalinen vastuu osana hevosyrityksen arkea, Hanna Liappis, yritysvastuuasiantuntija, FM
Youtube
luentomateriaali
Kestävyyden saralta ympäristövastuuta ja hevosen hyvinvointia on hevosalalla jo käsitelty paljon, mutta sosiaalisen vastuun osa-alue on jäänyt vähemmälle huomiolle. Sosiaalinen vastuu korostuu hevosalalla ja hevosmatkailussa erityisesti asiakasturvallisuuden kautta. Sosiaalinen vastuu korostuu myös, koska valtaosa yrittäjistä on yksinyrittäjiä tai muutoin pieniä mikroyrityksiä, jolloin yrittäjän oma jaksaminen on oleellista. Koko alan kannalta on tärkeää, että hevosmatkailuyrittäjät tunnistavat oman toimintansa sosiaalisen vastuun näkökohdat ja kehittämiskohteet sekä edistävät sosiaalisen vastuun toteutumista.

Kevät 2020:

”Canvaa kello kymmeneltä”
on kolmen tunnin mittaisen verkkokoulutuksen sarja ilmaisen Canva-kuvankäsittelyohjelman käytöstä. Koulutuksessa lähdetään liikkeelle aivan perusasioista. Helppoa kuvankäsittelyohjelmaa käyttämällä varmistat oman toimintasi näkyvyyden tulevana kesänä eri viestintäkanavissa!
Canvasuora koostuu seuraavista päivistä ja sisällöistä, kesto alle 1 h / kerta:
1. Peruskäyttö – asennus ja käyttöönotto (gmail-tili suotava)
2. Canva ja videopostaukset!
3. Canva on myös PowerPoint! + kertaus ja kysymykset
Työvälineinä käyvät: android ja apple-älylaitteet tai tietokone. Gmail-tili yhdistää kaikki vimpaimesi ja työt yhteen, joten voit käyttää vaikka kolmea eri laitetta harjoitteissa! Osallistua voi vain yhteen tai kaikkiin päiviin. Kouluttajana toimii nörtti, monimediaosaaja ja graafinen suunnittelija Teemu Miettinen, https://potkukelkka.com/

Turvallisuudesta tukea ja työkaluja talliarkeen, n. 1 h, Kielo Kestinmäki, Tukes
luentomateriaali
turvallisuusasiakirjapohja hevostiloille
onnettomuuskirjanpito-pohja (excel)
muistilista ratsastusyrittäjille
Mitä vaatimuksia kuluttajaturvallisuuslaki vaatii yrittäjiltä? Miten laadin hyvän turvallisuusasiakirjan? Miten hyödynnän onnettomuuskirjanpitoa omassa työssäni?

Visit Häme – matkailun ajankohtaiskuulumisia, n. 1 h, Outi Mertamo, HAMK
luentomateriaali
Miltä tuleva kesä käyttää matkailun kannalta? Outi Mertamo Hamk Smartista kertoo viimeisimmät matkailukuulumiset koskien Kanta-Hämettä ja koko Suomea. Mitä nyt halutaan ja voidaan tehdä, kokea ja nähdä ja missä? Miltä matkailun tulevaisuus näyttää isommassa kuvassa?

Vastuullisuudesta lisäpotkua hevosyrityksen viestintään, n. 1 h, Ulla-Maija Knuutti, HAMK
luentomateriaali
työkalupohja, pdf
Käytännönläheisiä vinkkejä hevosyritysten vastuullisuusviestinnän tueksi.

Digitaaliset näkyvyyskanavat, n. 1h, Outi Mertamo, HAMK
luentomateriaali
Missä kanavissa minun ja yritykseni pitäisi olla ja näkyä? Miten helposti ottaa haltuun ja hyödyntää erilaisia digitaalisia kanavia ja ympäristöjä? Mihin diginäkyvyydessä kannatta panostaa?

Hevostallien bioturvallisuus, n. 1 h, Markku Saastamoinen, Luonnonvarakeskus
luentomateriaali
Hevostallienkin bioturvallisuuden edistäminen on nyt ajankohtaista. Bioturvallisuudella tarkoitetaan keinoja, joilla estetään tahaton henkilöstön, hevosten, ympäristön ja tilojen altistuminen tautia aiheuttaville biologisille tekijöille, esimerkiksi bakteereille ja viruksille, ja näiden leviäminen talleilla. Hevosyrityksen bioturvallisuusohjelmalla voidaan vähentää tarttuvien tautien puhkeamisen ja leviämisen riskiä eläimistä toisiin ja eläimistä ihmisiin.

Materiaalit, esitykset:

Markku Saastamoinen – Hevosmatkailusta kestävää, alustusta päivään
Elina Hirvonen – Case Pilvenmäki
Outi Mertamo – Kansainvälistymisen mahdollisuudet hevosmatkailussa
Menna Rantala – Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä

Linkkejä:

Uusien yritystietojen keräys Visit Häme -sivuille on alkanut. Sivustolla näkyvyys on maksutonta.
Visit Häme -sivu on maakunnallinen matkailusivusto. Sivustolla tarjotaan yrityksille näkyvyyttä suomeksi ja englanniksi.
Visit Häme yritystietojen kerääminen https://forms.gle/kr3LFNRbqstnuD7r9
– Täältä voi käydä katsomassa esimerkkiä https://visithame.fi/aktiviteetit/hevoset/
– Pilvenmäki hyvä esimerkki https://visithame.fi/yritykset/yritys/614-pilvenmaen-ravirata

Tule tekemään tunnetuksi hämäläistä ruokaa Avoimet maatilat – Taste of Häme! -tapahtumaan 11.7.2020

Tapahtumia kannattaa lisätä Tavastia Eventsiin: https://tavastiaevents.fi
Hämeenlinnan alueen tapahtumat menevät tuolta suoraan Hämeenlinnan kaupungin sivuille ja Hämeenlinna taskussa -sovellukseen.

Matkailun uutiskirjeen tilaaminen https://www.hamk.fi/projektit/vikke-virtuaalinen-kulttuurimatkailu-kanta-hameessa/#uutiskirjeet

Forssan seutukuntakohtaista matkailunäkökulmaa, Mari Noromies-Wahl

Forssan seudun matkailusihteeri
Mari Noromies-Wahl mari.noromies@forssa.fi, puh. 050 596 5161

Jos olet kiinnostunut tekemään yhteistyötä oppaiden kanssa
Lounais-Hämeen oppaat ry
Sirpa Rauhala, sirpa.rauhala@luukku.com, puh. 0500 108 248

Hankkeen tavoitteet:

  • Tehdään hevosmatkailu näkyväksi osaksi alueen luontoaktiviteetteja ja ruoka- ja matkailupalveluja niin, että palvelut ovat löydettävissä ja nousevat esille maakunnallisissa tai valtakunnallisissa markkinointikanavissa / matkailuviestinnässä.
  • Koota hevosmatkailun sähköinen tiekartta, jolla määritetään Kanta-Hämäläisen hevosmatkailun uudet suunnat
    – Keskeinen osa tätä tiekartta ovat kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat, joilla varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys ja kestävyys
  • Alueellisten erityispiirteiden mm. luonto, suomenhevonen ja Forssan 2022 Kuninkuusravit esille nostaminen

Hankkeen tulokset:

  • Hankkeen tuotoksina syntyy selkeä kokonaisuus maakunnan hevosmatkailupalveluista ja tarjonnasta alueen erityispiirteet huomioiden
  • Hevosmatkailupalvelut ja tapahtumat ovat helposti ja nykyaikaisesti saavutettavissa ja ne ovat yhdistettävissä alueen muihin matkailupalveluihin
  • Kestävän hevosmatkailun tiekartta ja hyvät toimintamallit luovat selkeän raamin ja tavoitteet laadukkaalle ja elinvoimaiselle hevostaloudelle ja liiketoiminnalle Kanta-Hämeessä

#hevoshäme #visithäme #visitforssaregion
Hankekumppanit: Forssan Seudun Hippos ry, Hevosalan osaamiskeskus Hippolis ry ja Luonnonvarakeskus LUKE

Hankeaika 1.6.2019 – 30.6.2021

Projektipäällikkö Menna Rantala
Puh. 040 3529 913
menna.rantala@hamk.fi

Projektikoordinaattori Erja Mattila
Puh. 045 1117754
erja.mattila@hippolis.fi