Hevosenomistajuus

Hevosen omistaminen on elämyksiä. Se on unelmia. Jännitystä. Rauhoittumista. Se on kaikkea tätä ja paljon muuta. Hevosharrastajana voit kokea yhteisöllisyyttä, jossa ei katsota ammattia, asemaa, sukupuolta tai ikää.

Hevonen itsessään on harrastus. Sen kanssa voi tehdä erilaisia asioita tai vaihtoehtoisesti vain seurata omaa hevosta ammattilaisten hoitaessa työt. Nyky-yhteiskunnan ”kaikki-mulle-heti-nyt”- mentaliteetti ei toimi tallilla. Hevosen kanssa on oltava rauhallinen, johdonmukainen ja pitkäjänteinen. Hevonen opettaa vastuullisuutta sekä elämään hetkessä ja hidastamaan.

Hevonen on vuorovaikutteinen – se toimii sekä ihmisen että aikakautensa peilinä. Hevosenomistajuus on elämäntapa. Jos epäröit tai olet huolissasi aikatauluistasi tai rahoituksesta, voi olla parasta jättää hevosen hankinta vain unelmaksi. Tällöin voit valita vähemmän sitovan harrastamisen tavan esimerkiksi ratsastuskoulussa tai hankkia osuuden kimppahevosesta.

Tutustu hevosen omistamiseen lisää:
Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto
Suomen Hippos ry

Matkalla hevosen omistajaksi – opas hevosen hankinnasta ja omistamisesta

Oppaan tavoitteena on kertoa hevosen hankinnasta ja omistamisesta sekä omistamisen eri vaihtoehdoista. Opas sisältää viisi osiota:

  1. Yleistä hevosen omistamisesta
  2. Ravihevosen ostaminen ja omistaminen
  3. Ratsuhevosen ostaminen ja omistaminen
  4. Hevosen ostamisen juridiikka, arvolisävero ja rahoitus
  5. Hevosen kimppaomistaminen ja sitä ohjaava lainsäädäntö.

Osiot 1–4 sisältävät perustietoa, joka on suunnattu hevosen ostoa harkitseville, mutta niistä löytyy myös syvällisempää tietoa hevosen jo hankkineille. Kimppaomistamisen osio on kohdennettu kimppaa vasta suunnitteleville sekä jo toimiville kimpanvetäjille. Tekstissä kuvataan, millä pelisäännöillä kimppaomistamisessa toimitaan. Opas sisältää tietoa kimppatallien markkinoinnista, sopimuksista, tiedotuksesta, taloudesta ja lainsäädännöstä. Julkaisun osat on jaoteltu käytännön syistä: ratsuhevosta ostettaessa on huomioitava erilaisia asioita kuin ravihevosta hankittaessa. Rajanveto lajien välillä alkaa hälventyä, ja hevosharrastajat saattavat luontevasti harrastaa niin ratsastusta kuin raviurheiluakin.

Opas on luettavissa ja ladattavissa alta.

Matkalla hevosen omistajaksi (Slideshare)

Oppaan voi tilata painettuna lähettämällä sähköpostia info@hippolis.fi. Hinta 10e, sis. postikulut.
Opas on 100-sivuinen, ISBN 978-952-93-1284-9

Hevosenomistajan opas

Hevosalan toimijoiden laajassa yhteistyössä tuotettu uudistunut ja päivittynyt pieni tehotietopaketti on tarkoitettu kaikille hevosista kiinnostuneille, päähuomiossa ovat ensimmäisen hevosen tai ponin hankkimista harkitsevat ja hankinnan juuri tehneet. Oppaassa käydään tiiviisti läpi erilaisia aiheita hevosen omistamiseen liittyen. Otsikoituina ovat mm. hevosen käyttäytyminen ja käsittely, kauppa ja vuokraus, hoito ja ruokinta, hevosen pitopaikka, eläinsuojelu sekä myös hevosesta luopuminen jne. Jatkovinkkeinä on linkkejä sekä kirjallisuusluettelo.

Hevosenomistajan opas (Issuu)