Hevoskuljetus

Hevoskuljetus vaatii paljon tietoa ja taitoa – sekä asianmukaiset varusteet

Hevosen hyvinvointi tulee huomioida koko kuljetuksen ajan – ennakoivasta suunnittelusta aina jälkihuoltoon saakka.

Hevosten kuljettaminen vaatii tietoa ja taitoa sekä hevosten käsittelystä että hevosten kuljettamisesta. Kuljettajan on tärkeää hallita ennakoiva ja rauhallinen ajotapa. Lastaus tulee tehdä tasaisella, pitävällä alustalla.

Hevosen matkavarustukseen kuuluvat tukeva riimu, riimunvarsi ja jalkojen suojaaminen sekä loimitus tarvittaessa lämpötilan mukaan. Onnettomuuden varalta mukana kannattaa olla myös puukko, varariimu ja naru, palosammutin, huomioliivi ja taskulamppu.

Hevosten kuljettamista säätelevät useat lait ja säädökset, joista osa koskee yleisemmin kaikkia hevoskuljetuksia ja osa määrittelee tarkemmat säädökset esimerkiksi kaupallisille kuljetuksille.

TRAFICOM: ESIMERKKEJÄ B- ja BE-LUOKAN AJONEUVOYHDISTELMISTÄ

B-LUOKAN AJOKORTTI:

 1. B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä maksimissaan 750 kg painava perävaunu. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa voi olla korkeintaan 3500 + 750 = 4250 kg.
 2. B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä painavampikin perävaunu kuin 750 kg. Tällöin on voimassa seuraavat rajoitukset:
  • yhdistelmän kokonaismassa voi olla enintään 3500 kg
  • perävaunun kokonaismassa ei saa ylittää vetoauton omamassaa.

BE-LUOKAN AJOKORTTI:

 1. Kaikki ne tapaukset joissa perävaunun kokonaismassa ylittää vetoauton omamassan.
 2. Kaikki ne tapaukset, joissa perävaunun kokonjaismassa on yli 750 kg ja yhdistelmän kokonaismassa yli 3 500 kg.

  HUOM:
  • B-luokan vetoauton kokonaismassa ei saa ylittää 3500 kg
  • Hinattavan ajoneuvon kytkennästä annetut säännökset voivat rajoittaa sallittuja enimmäismassoja.
  • Tarkemmat tiedot sallituista kytkentämassoista on yleensä merkitty ajoneuvon rekisteriotteeseen.

Kokonaismassaltaan yli 750 kg, mutta enintään 3500 kg painavissa perävaunuissa on käytettävä nastarenkaita, jos vetoautossa on sellaiset! Muistathan tarkastaa rengaspaineet!

AJOPIIRTURI

Kun ajoneuvon massa ylittää 7,5 tonnia, on piirturia lähtökohtaisesti käytettävä kaikissa ajoissa yleisellä tiellä. Ajo- ja lepoaika-asetuksesta vapautetut kuljetustehtävät on määritelty erikseen. Ajoneuvon massan ollessa yli 3,5 t ja enintään 7,5 t on ajopiirturia käytettävä vain kaupallisissa kuljetuksissa. Ajopiirturia ei sen sijaan tarvitse käyttää ollenkaan ajoneuvossa, jonka massa on enintään 3,5 t. Varmista oman kuljetusajoneuvon piirturinkäyttöpakko poliisilta.

ULKOMAILLA

Hevoskuljetuksiin liittyvät lainsäädäntö ja tulkinnat vaihtelevat eri maiden välillä, joten selvitä aina hyvissä ajoin ennen matkaan lähtöä kyseisen maan käytäntö ja toimi sen mukaisesti.

Jos kuljetat eläimiä ulkomaille tai tuot eläimiä Suomeen, eikä sinulla ole eläinkuljetuslainsäädännön mukaista eläinkuljettajalupaa, pitää sinun tehdä eläinkuljettajan rekisteröitymisilmoitus Aluehallintovirastoon.