Yleinen

Ensimmäinen Forssan seudun hevosviikko oli menestys

Viime viikko oli Forssan seudulla yhtä hevosen juhlaa. Hevoset näyttäytyivät niin kaupungin keskustassa kuin päiväkodeilla, kouluissa ja talleilla. Viikon aikana saatiin hevosille paljon uusia ystäviä ja tietoutta niin hevosista kuin hevosalasta lisättyä. Hevosen viikko Forssan seudulla kokosi ulkoilmatapahtumiin yhteensä noin viisituhatta hevosen ystävää.

Kuvat: Moona Mäntyvaara

Hevosviikko alkoi sunnuntaina 12.9. näyttävällä hevoskulkueella Forssan keskustassa. Sateisesta säästä huolimatta katujen varsille oli kerääntynyt satoja katsojia, lapsista ikäihmisiin. Pienet ponit ja uljaat ratsukot keräsivät ihailevia katseita ja kulkueen mukana jopa kuljettiin.
– Kiva, ja jopa ylpeä, fiilis oli ratsastaa kulkueessa ja yleisössä näkyi paljon hymyileviä kasvoja, kertoo yrittäjä Anu Virtanen Anun Arkista.

Maanantaina useat seudun tallit avasivat ovensa yleisölle ja näin päästiin kurkistamaan hevosten ja tallien arkeen, niin poni- kuin ravitallillakin.

Tiistaina ja keskiviikkona hevosista nauttivat niin päiväkotien, koulujen kuin hoivapalveluiden asukkaat. He saivat itse ilmoittautua halukkaiksi ottamaan turpavierailijan ja kysyntä yllätti.
– Emme ole vielä pystyneet vierailemaan joka kohteessa, mutta lähiaikoina kaikki loputkin saavat ponin tai hevosen kyllä käymään, itsekin ponin kanssa vierailuja tehnyt Hippoliksen projektipäällikkö Erja Mattila kertoi.
– On tullut hyvä mieli, kun on nähnyt lasten ja kehitysvammaisten ilon ponin saapuessa paikalle.

Torstaina kuultiin suorana Pilvenmäeltä Kuninkuusravivalmisteluiden 2022 tämän hetken kuulumiset ja illalla kulttuuriohjaaja Juha Erolan johdolla tutustuttiin Hevosurheilumuseoon ja mm. uuteen Presidenttien hevosten muistopuistoon.

Viikonloppu alkoi Pilvenmäen Tammavaltikka -raveilla sekä koko viikonlopun kestäneellä Pohjola Grand Prix -ratsastuskilpailulla Hevosopistolla. Tammavaltikka -ravit jatkuivat myös lauantaina keräten täpötäyden ravintolayleisön.

Sunnuntaina oli Hevoset Forssassa -päätapahtuman vuoro. Keskustan Mylly- ja Rantapuistoon oli pystytetty näytösareena ja paikalle oli saapunut hevosia ja poneja rapsuteltavaksi. Yleisö sai nauttia rotuesittelyistä sekä poniagilitystä, jota lapset pääsivät myös itse kokeilemaan. Hevosopisto toi paikalle uljaan ravurin, joka esitteli perinteisen raviurheilun lisäksi raviratsastusta eli montéa ammatillisen opettajan Miia Myllymäen ratsastamana. Raviopettaja Simo Palovaara taasen näytti, kuinka hevonen kengitetään.

Hevosviikosta on tarkoitus tehdä vuosittainen ja ensi vuoden tapahtuman suunnittelu alkaa jo loppuvuoden aikana.
– Tämä tapahtuma järjestettiin kiireisellä aikataululla, koska elimme epävarmuudessa koronan suhteen. Uskomme, että ensi vuonna pystymme tarjoamaan vielä paremman ja laajemman kattauksen hevosta ja hevosalaa yhteistyössä seudun yrittäjien, seurojen ja harrastajien kanssa, summaa hevosviikkoon tyytyväinen Erja Mattila Hippoliksesta.

Ensimmäinen Hevosen viikko Forssan seudulla 2021 järjestettiin laajassa yhteistyössä Vipinä-, Hevostellen- ja HevosHäme- hankkeiden, Hippoliksen, HAMKin, Pilvenmäen raviradan, Hevosopiston, Forssan kaupungin sekä seudun yrittäjien ja tallien välisenä yhteistyönä.