AjankohtaistaHippolis tiedottaa

Katso- tunnistepalvelu päättyy 31.12.2020

Katso-organisaatiotunnistus ja valtuushallinta on monelle yhdistykselläkin käytössä oleva palvelu, jolla tunnistaudutaan mm. viranomaisten sähköisiin palveluihin (Kela, verohallinto, tulorekisteri, hankehaut…).

Katso-palvelu päättyy 31.12.2020 ja sen korvaa Suomi.fi-palvelut. 

Vuodenvaihteen jälkeen Katso-tunnisteella ei ole enää mahdollista tunnistautua, eivätkä Katso-palvelussa olevat roolit ja valtuudet ole enää voimassa. Katso-palvelussa nyt olevat valtuudet eivät siirry uuteen palveluun, vaan ne tulee luoda Suomi.fi-valtuuksiin.

Asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla. Erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjä ei tarvitse.

Yksityishenkilöt sekä yritykset ja yhteisöt, joiden nimenkirjoitusoikeuden voi selvittää kaupparekisteristä tai yhdistysrekisteristä, voivat ottaa Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti heti. Suomi.fi-valtuudet voi ottaa käyttöön osoitteessa suomi.fi/valtuudet. Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeudellinen voi nyt myöntää valtuuksia Suomi.fi-palvelussa. Tämä edellyttää sitä, että vastuuhenkilön henkilötunnus sekä toimielinrooli (puheenjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen) on kirjattu yhdistysrekisteriin. Vastuuhenkilötiedot voit tarkistaa PRH:n yhdistysrekisteristä. 

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen voi tunnistautua Suomi.fi-palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.

Virkailijavaltuuttamispalvelu mahdollistaa sähköisen valtuuttamisen ja toisen puolesta asioinnin niille tahoille, joiden edustamisoikeudet eivät löydy yritys- tai yhdistysrekistereistä.
Virkailijavaltuuttamispalvelua tarvitsevia tahoja ovat esimerkiksi elinkeinoyhtymät, oppilaitokset, seurakunnat, julkiset organisaatiot ja ulkomaiset yritykset.
Valtuuden rekisteröinnin saa vireille lähettämällä valtuushakemuksen liitteineen virkailijavaltuuttamispalveluun.


Lisätietoja Katso-palvelusta yritys.tunnistus.fi.