Hevostellen – hevonen ja luonto liikuttaa

Kummihevoskampanja tuo hevosia lähemmäs lasten ja nuorten arkea, lähde sinäkin hevosesi kanssa mukaan tekemään hyvää!

Kummihevostoiminta on vapaaehtoista. Yrittäjät, harrastajat ja seurat voivat kummihevosten kanssa mennä ilahduttamaan lapsia ja nuoria kouluille tai toimia kohteena, jossa pääsee tallivierailulle. Tuodaan hevonen heidän luo, jotka eivät välttämättä muuten hevosesta tapaa. Kummihevosten kohteina voi toki olla myös vanhainkodit tai palvelutalot.

Kummihevosia kaivataan koko Suomesta. Educa-messuilla keräsimme kiinnostuneita kohteita ja eniten niitä luonnollisesti löytyy nyt Uudeltamaalta. Meillä on lista kohteista, jotka kaipaavat hevosta käymään koululla/päiväkodissa sekä luokista, jotka haluaisivat tulla tallivierailulle tutustumaa hevoseen ja talliympäristöön.

Kampanjaan toivotaan mukaan hevosalan harrastajia ja ammattilaisia kaikista lajeista. Kummihevonen voi olla lämminveriravuri, kilpaestehevonen, poni tai vaikka terapiahevonen. Tärkeintä kaikessa on se lämpö, ilo, hyvä olo – mitä hevoset levittävät ympärilleen.

Somekanavissa hashtag: #hevostellen
Instagram.com/hevostellen_hanke
[instagram-feed]

Tiedotteita, tapahtumia ja tilaisuuksia:

2020
Educa-messuilla kiinnostusta hevosiin – hevosten koulu- ja luokkien tallivierailut arvottu
– 24.-25.1. Educa-messut, Messukeskus, Helsinki. Tiedote osaston ohjelmasta.

2019
– 12.-13.9.2019 Mää en kestä – P-S ympäristökasvatuspäivät, Hevostellen-työpajat, Tornio
– 7.9.2019 Hevostellen-piste, Mansikki – lasten maatalousnäyttely, Elonkierto, Jokioinen
– 31.8.2019 Toimintarasti, Kaikki päin puistoa -kaupunkisuunnistus, Wahren-puisto, Forssa
– 20.8.2019 Hevostellen – teemakierros Elonkierto-puistossa, Luonnonvarakeskus, Jokioinen

Taustaa

Hevosalan toimijoilla on huoli lasten ja nuorten tavoittamisesta kaupungistumisen ja keskittymisen edetessä. Potentiaaliksi kohderyhmäksi on noussut tutkimusten mukaan myös eläimistä ja luonnosta kiinnostuneet ikäryhmät, ml. senioriväestö. Hevosavusteisen toiminnan kehittämiseksi tarvitaan tunnettuuden lisäämistä & yhteistyötä sekä alan sisällä että palvelun ostajien ja viranomaisten suuntaan. Tässä projektissa on yhdistetty toimenpiteet uudella yhteistyöllä ko. kohderyhmien tavoittamiseksi.

Hevosharrastus tarjoaa tasa-arvoisen liikuntaharrastuksen, hengähdysmahdollisuuden hektisestä arjesta, sosiaalisen tukiverkoston sekä auttaa syrjäytymisen ehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Yhteiskunnallista hyötyä tuovat hevosen vaikutukset luontoon kestävällä tavalla. Hevosharrastuksen parissa tehdään merkittävää nuorisotyötä. Hevoset kasvattavat, liikuttavat ja kuntouttavat lapsia/nuoria sekä tuovat mielekkään harrastuksen ja mielen virkistyksen arjessa jaksamiseen suurelle joukolle aikuisväestöä.

Keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet v. 2019 – 2022 välisenä aikana:

I – Hevosvoimaa

– Koulujen ja vanhainkotien hevospäivät paikan päällä: hevonen lähelle, toteutus yritys- ja yhdistysyhteistyössä.
– Poniravitoiminta tutuksi Espoon koululaisille –pilotti
– Hevostelutapahtumat lajirajat ylittäen. Tutustumista ja kokeilumahdollisuuksia eri lajeihin, harrastuspolut jne. Toteutus yhteistyössä seudun hevos- ja luontoalan yrittäjille ja yhdistyksille, mahdollisuus tehdä toimintaa tunnetuksi.
– Tietoa opetusalalle monikanavaisesti mm. messuilla, ammattijulkaisuissa jne.
– Vaikuttajamarkkinointi
– Yhteistyö hevosalan oppilaitosten kanssa, kohderyhmänä yläasteet

II – Hevonen ja luonto liikuttaa
– Hevoset ja luonto -tilaisuudet kansallispuistoissa
– Suunnitellaan ja toteutetaan työnimellä ”Run & ride –tapahtuma”

#hevostellen #ilokasvaaliikkuen #srl100 #täyttähevoselämää

Hevostellen – hevonen ja luonto liikuttaa -hanke on Hippolis – hevosalan osaamiskeskuksen toteuttama, jossa ovat mukana myös Suomen Ratsastajainliitto, Hevosopisto ja Suomen Hippos. Ohjausryhmässä ovat mukana myös SRL/Nuoret Päättäjät, 4H, Metsähallitus, Ulko-opettajat ry, Anun Arkki, AiKa-talli ja Kartanon koulu Ypäjältä. Tähän hankkeeseen on saatu avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hanke jatkuu 5/2023 saakka.Kiinnostuitko – ota yhteyttä! 🙂
Erja Mattila, puh. 045- 111 7754, erja.mattila@hippolis.fi
Sanna Mäki-Tuuri, puh. 040-733 8081, sanna.maki-tuuri@hippolis.fi