Hippolis tiedottaa

Hevosala Suomessa 2023: Tilastokatsaus ja trendejä

Hevosala on toimiala, joka tarjoaa elinkeinon, työtä ja harrastusmahdollisuuksia niin maaseudulla, kunnissa kuin kaupungeissa. Lisäksi hevosella on merkittävä rooli suomalaisten liikuttajana vapaa-ajassa ja urheilussa. Hevonen liikuttaa kaikenikäisiä niin fyysisesti kuin psyykkisesti.

Hevosala lukuina on tilastokatsaus edelliseen vuoteen. Siitä voimme lukea, että hevosurheilu tuo myönteistä vaikutusta aluetalouteen hevostapahtumien kautta. Vuoden 2023 suurin hevostapahtuma oli Helsinki International Horse Show yli 50 000 kävijällään. Ratsastuksessa kilpailulupa lunastettiin 6500 hevoselle ja ravikilpailuissa startanneita hevosia (sis. ponit) oli hiukan vajaa 6000.

Tiesitkö muuten, että Suomessa syntyy yli 400 ponivarsaa vuosittain ja niistä puolet on shetlanninponeja?

Hevosta käytetään monipuolisesti ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa toiminnassa. Kela korvasi vuonna 2023 ratsastusterapiaa osana vaikeasti vammautuneiden lääkinnällistä kuntoutusta lähes 2,3 miljoonalla eurolla.

Ensimmäistä kertaa tilastoitava ”Hevosalan perustutkintoon keväällä yhteishaussa hakeneet” -taulukko näyttää, että sekä aloituspaikat että ensisijaiset hakijat alalle ovat laskusuunnassa. Nyt alkava peruskoulun päättävien ikäluokkien pieneminen ei tule parantamaan tilannetta.

Katsaukseen saatiin ensimmäistä kertaa lukuja myös pitopaikkarekisteristä seutukunnittain. Rekisteristä löytyi 11 520 pitopaikkaa 2.5.2023. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia hevosia ja poneja, yhdenkin hevoseläimen pitoa ja muistutetaan tässä samalla tallien pitäjiä hoitamaan rekisteröinti kuntoon.

Hevostalous lukuina – katsauksen ovat koostaneet yhdessä Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto, Luonnonvarakeskus ja Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry.

Lisätietoja:
Erja Mattila, puh. 045 111 7754, erja.mattila@hippolis.fi