Tarina Teema -hanke / Kruunun ratsuja ja valtion työjuhtia

Valtion siittolan historia yksissä kansissa

Kruunun ratsuja ja valtion työjuhtia kuvateos julkaistu


Suomen Hevosurheilumuseon julkaiseman uutuuskirjan suurikokoiset kuvat imaisevat lukijan suomalaisen hevosalan monipolviseen historiaan.

Kruunun ratsuja ja valtion työjuhtia -niminen kuvateos kertoo Suomen ainoan valtionsiittolan, Ypäjän Siittolanmäen, tarinan. Siittolanmäen hevoshistoria alkoi vuonna 1937, kun ratsuväkiprikaatin Ratsukoulu muutti sinne. Muutamaa vuotta myöhemmin paikasta tuli Valtion Hevossiittola. Nykyään Ypäjän Siittolanmäen 80-vuotista hevosperinnettä jatkaa Ypäjän Hevosopisto.

Siittolanmäkeen nivoutuu iso pala suomalaista hevostalouden historiaa. Mukana on kuvastoa niin lämminveristen ravihevosten mukaan saamisesta osaksi raviurheilua kuin ratsastuksen ja hevosalan ammattitaidon kasvatustyöstä Suomessa. Presidenttien hevosia unohtamatta.

”Kirjan kuvitus on pääasiassa ennenjulkaisematonta materiaalia”, kirjan toimittaja, Hevosurheilumuseon museomestari Juha Erola sanoo. ”Ratsuväkiprikaatin ja siittolatoiminnan alkuvuosiltakin löysimme paljon kuvia, joita ei ole julkisesti aikaisemmin nähty. Tämän päivän kuvia Siittolanmäen alueelta on niinikään kuvattu varta vasten tätä teosta ajatellen. Timo Yli-Hollo on kuvannut esimerkiksi tämän kauniin miljöön yksityiskohtia.”

Kirjan toimittaneen Juha Erolan lisäksi kirjaa ovat työstäneet Helena Jansson ja Päivi Laine.

Kirjaa saa ostaa Hevosurheilumuseolta. Kirja on toimitettu osana Tarina Teema –hanketta ja sitä on rahoitettu EU:n maaseuturahastosta Leader LounasPlussan kautta.


Kruunun ratsuja ja valtion työjuhtia, 96 s. Suomen Hevosurheilumuseo, 2017. Tekstikoosteet ja kuvatekstit ovat suomeksi, englanniksi ja ranskaksi.


Lisätietoja: Museomestari Juha Erola, puh. 040 518 9992.