Raviurheilu

Raviurheilu on Suomen toiseksi suosituin urheilulaji heti jääkiekon jälkeen katsojamäärillä mitattuna, ja Suomi kuuluu Euroopan viiden suurimman ravimaan joukkoon. Raviradoilla käy vuosittain yli 720 000 katsojaa seuraamassa tapahtumia paikan päällä. Katsojilla ja totopelaajilla on tärkeä asema raviurheilussa toiminnan ylläpitäjinä. Raveja voi seurata ja totoa pelata myös totopelipisteistä tai internetin välityksellä.

Aktiivisesti raviurheilua harrastaa tai seuraa noin 200 000 henkeä. Muihin Euroopan maihin verrattuna suomalaisen raviurheilun erikoisuus on suuri harrastajien määrä. Raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ylläpitää alalla toimivien lisenssijärjestelmää. Kilpailulisenssin hankkineita ohjastajia ja valmentajia on noin 7500. Heistä 160:lla on ammattivalmentajan lisenssi. Vuosittain raveissa ajaa 2400 ohjastajaa, ja hevosia kilpailuttavia valmentajia on yli 4000.

Suomessa on 43 ravirataa, joista 20 on ympärivuotisia. Maakuntaratoja on 19 ja pääratana toimii Helsingin ravirata Vermo. Kesäratoja on 23. Lisäksi maassamme on lähes 120 harjoitusravirataa. Raveja järjestetään läpi vuoden jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta. Vuosittain järjestetään yli 500 ravitapahtumaa.

Totopeli liittyy kiinteästi raviurheiluun ja varmistaa suomalaisen hevostalouden toimintaedellytykset. Totopelitoiminnan varoja ohjautuu pelaajille voittoina, valtiolle arpajaisverona, asiamiehille palkkioina, hevosenomistajille palkintoina sekä hevoskasvatukseen ja hevostutkimukseen.

Lähde: Martin-Päivä, Minna (2014): Hevoset vapaa-ajassa ja urheilussa. Teoksessa Laitinen, A. & Mäki-Tuuri, S. (toim.) Hevoset ja kunta – rajapintoja. Ypäjä: Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry, 72–87.

Materiaalit

Luku 7 – Hevoset vapaa-ajassa ja urheilussa

Kaaviot

Raviurheilun tunnuslukuja
Uusimmat luvut löytyvät hevosalan vuosikatsauksesta

Linkit

hippos.fi

ravimaailma.fi