Ohjeistuksia koronavirukseen liittyen

Hevosyrittäjä, tallinpitäjä, työntekijä, harrastaja – löydät tältä sivulta kootusti ohjeistuksia koronavirukseen liittyen.
Ohjeistus on koottu yhteistyössä Mahdollisuuksien hevonen -verkoston kanssa.

Hevosalan valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin

Ensisijaisesti noudatetaan viranomaismääräyksiä.
Työterveyslaitoksen tartuntavaarallisilta taudeilta suojautumisohje hevostalleille
Valtioneuvosto: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta
THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Valtioneuvosto: Koronavirukseen varautuminen maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla
Business Finland: Tietoa suomalaisille yrityksille koronaviruksesta
– MTK:n ohjeistus maatiloille
– Hevosalan toimijat ovat yhdessä laatineet hallitukselle esityksen, jolla pyritään varmistamaan hevosalan jatkumisen edellytyksiä poikkeusoloissa. 

Suosituksia tallitoimintaan poikkeusoloissa
Kiitos kuvan laatimisesta ja lahjoituksesta Hanna Heinonen.
Klikkaamalla kuvaa saat ladattua suuremman tiedoston.

Neuvonta-, tuki- ja rahoitusmahdollisuuksia, katso täältä. Päivitetty 25.3.2020.

Suomen Hippoksen ohjeistus
– Ohjeistukset talleille
Ravikilpailujen järjestäminen keskeytetään keskiviikosta 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 asti.
– Suomen Hippoksen hallitus on linjannut, että kaikki Hippoksen järjestämät yli 10 hengen kokoukset ja tapaamiset siirretään, perutaan tai järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteydellä 30.4.2020 saakka. Hippos tiedottaa tälle ajalle suunniteltujen Hippoksen järjestämien kokousten osalta jatkotoimista suoraan osallistujille.
– Suomen Hippos neuvoo kaikkia asiakkaita käyttämään toistaiseksi sähköisiä palveluita. Vastaanotto Hippos-talolla on suljettu koronavirustilanteen vuoksi, ja palvelut hoidetaan sähköisesti tai postin välityksellä. Hippoksen Oma Talli –palvelussa hoidat kätevästi muun muassa hevosen omistajanvaihdoksen, hallintaoikeuden siirron tai tulostat omistajatodistuksen. Oma Tallin uudistusten myötä myös varsomisilmoitus tehdään sen kautta. Oma Tallissa tunnistautuminen onnistuu kaikkien pankkien verkkopankkitunnuksilla ja laskujen maksaminen on helppoa uuden ostoskori-toiminnon kautta.
– Hevosten rekisteröintiin ja tietokantaan merkitsemiseen liittyvät dokumentit toimitetaan postitse Suomen Hippokseen. Yhteystiedot.
Hevosjalostusliitot jatkavat tunnistuskäyntejä toistaiseksi normaalisti.
– Hippos suosittelee samaa käytäntöä kaikille jäsenjärjestöilleen ja kehottaa jäseniään seuraamaan viranomaisten ohjeistuksia.
– Kysymyksiä ja vastauksia koronavirus-tilanteeseen liittyen
Seuraa tallietikettiä

Ratsastajainliiton suosituksia tallitoimintaan poikkeusoloissa
Liitto antaa voimakkaan suosituksen tallien toimintaa koskien seuraavasti:

Talleilla kävijöiden määrä tulisi rajoittaa minimiin niin, että paikalla ei ole ylimääräisiä, ulkopuolisia kävijöitä, vain hevosten omistajat sekä vakituiset hoitajat ja ratsastajat. Määrää suositellaan säännösteltäväksi niin, että paikalla ei ole samanaikaisesti yli kymmentä henkeä. Tämän toteuttamiseksi kävijät voidaan jakaa ajallisesti eri ryhmiin. Ratsastajien määrä tulisi rajata pieniin ryhmiin ja välttää lähikontakteja kaiken toiminnan suunnittelussa.

Suosittelemme harkintaan ja varovaisuuteen kaikessa tallitoiminnassa, kuten huolelliseen käsien pesuun ja lähikontaktien välttämiseen. Tallilla kävijöiden rutiinit tulisi harkita niin, että ihmiset eivät kävisi turhaan tai oleskelisi pienissä yhteisissä tiloissa, kuten varustehuoneessa. Varusteiden säilyttämistä muissa kuin yhteistiloissa voisi harkita.

Tallille tai ratsastamaan ei pidä lähteä lainkaan, jos on flunssan oireita. Lähikontaktien välttäminen tulisi ottaa huomioon sekä tallin sisätiloissa että ratsastustoiminnan järjestämisessä. Tallien tulisi järjestää mahdollisuudet käsihygienian ylläpitoon käsidesin saatavuudella ja / tai käsienpesumahdollisuudella.

Hevosten hyvinvoinnin varmistaminen. Hevoset tarvitsevat jatkuvaa ja säännöllistä ruokintaa, hoitoa ja ulkoilua. Koronavirustilanne voi vaarantaa hevosten hyvinvoinnista huolehtimisen esimerkiksi yrittäjän tai henkilökunnan sairastumisen tai karanteenin vuoksi.

Kehotamme seuraamaan valtakunnallisten ja paikallisten viranomaisten päivittyviä määräyksiä, ohjeita ja suosituksia ajantasaisesti.

Hevosalan valmiusryhmä tallien hätätilanteisiin

Olemme ryhtyneet koordinoimaan hevosalan vapaaehtoisten alueellista valmiusryhmää, jonka kautta talleille olisi saatavissa tuurausapua nopeastikin. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hippos, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry, Suomen Ravivalmentajat ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

VAPAAEHTOINEN: Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi oheisesta linkistä.
Toimitamme tarkemmat ohjeet toiminnan käynnistyessä vapaaehtoisten suojaamiseksi.

TALLINPITÄJÄ: Tee selkeä ennakkosuunnitelma ja selvitä varahenkilöt, jotka vastaavat hevosten hoidosta silloin, jos sinä tai henkilökuntasi sairastuu. Ota selvää lomituspalvelujen saatavuudesta. Nyt korkea aika tehdä suunnitelma poikkeustilanteiden osalta. Tarvittaessa hätäapua ota yhteyttä Hippoliksen henkilökuntaan.

Laadi tallin ja hevosten hoitoon tarkka ja kirjallinen ohjeistus ennakkoon. Sairaana et voi oleskella samassa tilassa tai olla muuten läheisessä kontaktissa tuuraajan, lomittajan tai vapaaehtoisen auttajan kanssa.

Laura Mäkelälammin vinkit yrittäjille ohjeiden laatimiseksi:  
– Piirrä suuntaa antava pohjapiirustus tallista ja sen lähiympäristöstä, kuten käytössä olevista tarhoista.
– Numeroi karsinat loogisessa järjestyksessä ja nimeä tarhat.
– Numeroi hevoset, esim. numeroitu teippi riimuun. Listaa kunkin hevosen tuntomerkit mahdollisen numeroinnin puuttuessa. Mahdollisuuksien mukaan ota valokuvat hevosista ja lisää kuvat hoito-ohjeisiin.
– Tee kirjallinen lista hoito-ohjeista, sisältäen mm. ruokinta-ohjeet ja tarhausjärjestyksen + muu oleellinen tieto, esim. mahdolliset käsittelyongelmaiset jne. Älä jätä oleellisia asioita tuuraajan itse huomattavaksi.

MTK:n TöitäSuomesta -palvelusta palvelusta löytyy myös tuurausapua.